Kategoria: Żywienie

Czy kot może jeść surowe mięso

WARTO WIEDZIEĆ, ŻE...

  • Surowe mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego mogą być źródłem groźnych bakterii, grzybów i pasożytów.
  • Zatrucia pokarmowe spowodowane obecnością bakterii chorobotwórczych w pożywieniu mogą wystąpić zarówno u kotów, jak i u ludzi.
  • Koty zakażone bakteriami z rodzaju Salmonella i Listeria stają się ich siewcami do środowiska, co może być zagrożeniem dla zdrowia ludzi.
  • Jedzenia przez koty surowego mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego może być przyczyną zarażenia zwierzęcia pasożytem Toxoplasma gondii. Wywoływana przez niego choroba toksoplazmoza jest niebezpieczna także dla ludzi – głównie kobiet w ciąży.

Dlaczego podajemy surowe mięso

Koty to zwierzęta bezwzględnie mięsożerne. W swojej diecie wymagają pokarmów pochodzenia zwierzęcego, ponieważ tylko w nich są zawarte niezbędne dla kotów substancje odżywcze. Część opiekunów kotów domowych podaje swoim pupilom surowe mięso, wychodząc z założenia, że dzikie kotowate w naturze żywią się upolowanymi zdobyczami. Jednak z takim rodzajem pokarmu wiąże się wiele zagrożeń dla zdrowia mruczka i jego opiekuna.

Jakie są niebezpieczeństwa wynikające z karmienia surowym mięsem

Surowe mięso może być źródłem wielu groźnych bakterii, grzybów i pasożytów. Z tego powodu koty są narażone na występowanie zatruć pokarmowych spowodowanych obecnością w jedzeniu tych patogenów. Warto podkreślić, że „pojęcie zatrucia pokarmowego jest bardzo szerokie i może określać zarówno zakażenia jelitowe jak i zatrucia, np. toksynami bakteryjnymi lub grzybicznymi powstałymi jako efekt zanieczyszczenia mikrobiologicznego pokarmu” – tłumaczy lekarz weterynarii Dawid Jańczak. Dodatkowo dwa rodzaje bakterii (Salmonella i Listeria) są niebezpieczne nie tylko dla zwierząt domowych, ale także dla ludzi. U części kotów obecność bakterii chorobotwórczych w przewodzie pokarmowym nie powoduje wystąpienia objawów klinicznych, ale są one siewcami groźnych mikroorganizmów do środowiska. W ten sposób nasze domy, podwórka, place zabaw, parki stają się źródłem zakażenia dla ludzi. Najbardziej zagrożone są dzieci, kobiety w ciąży, osoby starsze oraz chorzy z niedoborami immunologicznymi.

Innym niebezpieczeństwem jest potencjalne zarażenie kotów pasożytem Toxoplasma gondii, będącym przyczyną groźnej choroby – toksoplazmozy. Koty zazwyczaj zarażają się poprzez zjedzenie tzw. cyst tkankowych, zawierających „uśpionego” pasożyta.  Dzieje się tak, gdy mruczki mają możliwość zjadania upolowanych gryzoni i ptaków lub gdy są karmione surowym czy niedogotowanym mięsem. Zarażone koty wydalają z kałem jaja Toxoplasma gondii, które po uzyskaniu inwazyjności (zazwyczaj po kilku dniach) mogą stać się przyczyną zarażenia człowieka oraz innych zwierząt. Jak wyjaśnia lek. wet. Dawid Jańczak: „żywicielami ostatecznymi Toxoplasma gondii, czyli takimi, u których możliwy jest rozwój dorosłego pasożyta i jego rozmnażanie, są jedynie kotowate. Jednak człowiek i inne ssaki mogą być żywicielami pośrednimi, w których żyją „uśpione” postacie tkankowe”. Toksoplazmoza jest dużym zagrożeniem zwłaszcza dla kobiet w ciąży, ponieważ może prowadzić do poważnych uszkodzeń lub nawet śmierci płodu. Pamiętajmy jednak, że zachowanie podstawowych zasad higieny – w tym codzienne czyszczenie kuwet oraz niepodawanie produktów pochodzenia zwierzęcego bez odpowiedniej obróbki termicznej – zarówno w żywieniu kotów jak i na własnym talerzu – skutecznie chronią przed zarażeniem pasożytem Toxoplasma gondii.

Jak chronić zdrowie nasze i naszego pupila

Podawanie kotom surowego mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego jest ryzykowne. Gotowanie pokarmów spełnia podstawową rolę higieniczną, ponieważ wysoka temperatura zabija większość chorobotwórczych bakterii i niszczy jaja pasożytów, przez co zdecydowanie zmniejsza ryzyko wystąpienia zatruć pokarmowych oraz zachorowania na toksoplazmozę.

Zobacz więcej na temat

Sprawdź pozostałe kategorie